EINDMODEL
In dit hoofdstuk worden de resultaten uit hoofdstuk 4 toegepast op het testtraject van knooppunt Deil tot Geldermalsen. De bouwsteen die ontwikkeld is wordt ontwerpend toegepast, waarbij het doel is dat de ingreep daadwerkelijk de waarneming van de automobilist beïnvloed. Alle variabelen die bij de thema's horen, welke als ideaal getest zijn, worden hierbij toegepast.
Er is gebleken dat de bouwsteen niet altijd toepasbaar is of niet het gewenste eindeffect is zoals bedoeld in de visie. Daarom is er vanuit de testresultaten opnieuw gekeken welke criteria gewenst zijn en welke variabelen hierbij horen. Deze zijn weer gecombineerd tot een nieuwe bouwsteen. Op deze manier worden de bouwstenen en testresultaten verwerkt in ontwerpprincipes. Bij het maken van de ontwerpprincipes is gekeken naar de restruimte met zijn omgeving, vormen en hoogteverschillen. Aan de hand hiervan zijn schetsen gemaakt. In dit hoofdstuk wordt per restruimte de vertaling gedaan van de bouwsteen naar ontwerpprincipes.
KNOOPPUNT
VOOR
NA
Afrit
VOOR
NA
Medium recht stuk (13-30m)
VOOR
NA
Aanrit knooppunt met gronddepot
VOOR
NA
Knooppunt bovenaanzicht
VOOR
NA
CONCLUSIE
De testresultaten en de bouwsteen uit deelvraag 4 waren voor een groot deel goed bruikbaar voor het opstellen van de ontwerpprincipes. De restruimtes in het eindmodel leende zich goed voor de invulling van bomen welke in rijverband geplaatst worden. De aanwezige hoogtes boden hierin een versterking van het effect. Waar ook het wateroppervlakte hier geen obstakel voor vormde.
Echter is bij depot 4 een stap terug gegaan en is er een nieuwe bouwsteen gemaakt. Deze bouwsteen sloot goed aan bij de visie en leende zich perfect voor het gronddepot. Het was hier namelijk zo dat de Betuweroute, met zijn bespoten geluidschermen, hier steeg in peil en het tussen liggende depot juist daalde. Dit zorgde voor een direct zicht op de geluidschermen. Hier was de bouwsteen met een zicht van 35° niet doel reikend. Uit de testresultaten is gebleken dat dit beeld wel bereikt kan worden met een hoek van 70°. De bouwsteen bied dus een goede basis, maar wil echter niet zeggen dat deze meteen toepasbaar is. Er dient altijd kritisch gekeken te worden naar het gewenste effect en de vorm van de restruimte.
Om het gewenste beeld van de visie te bereiken, kijkend naar de verkeersveiligheid, is bij het knooppunt gekeken welke bomen het doeltreffends waren. De kleine fruitbomen waren niet doel reikend en boden geen afscherming. Ook bracht de grote van de bomen geen impact over op de bestuurder. Na het bestuderen van verschillende boomgroottes blijkt de hoge populier het meeste impact over te dragen. De smalle opgaande kronen zorgen voor duidelijke rijen en door het verband hebben deze ook een afschermende werking. Dit terwijl de hoogte van de boom voldoende doorkijk geeft voor de veiligheid van de bestuurder.
Het gebruik van de bouwstenen en testresultaten in het eindmodel hebben een bruikbare basis geboden voor de invulling van de left over spaces.
Maak jouw eigen website met JouwWeb