HOOGTEKAART
Voor het opstellen van een ondergrond met hoogtes kunnen verschillende tools en bestanden gebruikt worden. Vaak wordt er bij de start van een project, ongeacht de schaal, een inmeting gedaan. Een inmeting kan op verschillende manieren gedaan worden, zo kan dit bijvoorbeeld met een pointcloud of met gps.
Bij een GPS inmeting wordt vaak een bedrijf ingehuurd welke met een bepaalde tussenafstand 3D-hoogtepunten zet. Deze punten worden later verbonden om zo een surface te maken.
Een andere manier is doormiddel van een pointcloud inmeting. Deze wordt doormiddel van een lasercamara of scanner gegenereerd, in feiten zijn dit heel veel verschillende puntjes op de plek waar de laser terug gekaatst is naar de zendbron. Door deze untjes doormiddel van een CAD-programma om te zetten naar vlakken en/of lijnen kunnen deze hier een surface.
Beide surfaces zijn zeer belangrijk bij de start van een project, deze gegenereerde surfaces dienen vaak als ondergrond of als basis voor het opstellen van een grondbalans.
Pointcloud in Recap 360
Voor onze opdracht hebben wij gebruik gemaakt van een pointcloud hoogte bestand. Omdat wij geen budget hebben voor het inhuren van een bedrijf hebben we gekozen voor een pointcloud bestand.
Ook voor het downloaden van de pointcloud ondergrond zijn verschillende locaties en bestandsformaten. Afhankelijk van u doeleinden kiest u de bestandsformaten en locaties.
Een LAZ. bestand is een bestand wat de daadwerkelijk gemeten punten bevat. Echter kun je met dit bestandstype niks, deze moet omgezet te worden naar een las. bestand. Om deze conversie uit te voeren heb je een lastool nodig welke u kunt downloaden onder het kopje downloads.
Deze bestanden kunt u downloaden op PDOK en op AHN2.
Op PDOK is de grote per download vak altijd het zelfde, wil je een groter vak dan moet je meerdere vakken downloaden en later samenvoegen. Het voordeel hier van is dat de download bestanden op coördinaten staan, op deze manier zijn deze makkelijk op de juiste plaats te plakken. Op een 2D-plankaart bijvoorbeeld.
Op AHN2 pointcloud kun je een vrijevorm tekenen en de selectie downloaden. Het nadeel hiervan is dat de pointcloud geen coördinaten bevat, welke het later inpassen op een 2D-ondergrond moeilijker maakt.
Maak jouw eigen website met JouwWeb