PROGRAMMA'S

Selecteer uw programma:

Voor de realisatie van een 3D hoogte bestand dienen er meerdere programma's gebruikt te worden. Dit is omdat er geen programma's bestaan die alles kunnen met de gewenste kwaliteit. Het is dus belangrijk om van te voren te kiezen met welke programma's je gaat werken om je gewenste beelden te bereiken. Doordat je met verschillende programma's werkt, moet je in het begin veel kennis inwinnen over het gebruik en functie's. Voor ons plan hebben we gebruik gemaakt een drietal programma's: Recap360, Civil 3D en Lumion. Om jullie mee te nemen in het proces hebben wij instructievideo's gemaakt. Deze laten van begin tot eind zien hoe je een 3D model maakt in Civil 3D en deze in Lumion opwerkt tot een fotorealistisch eindbeeld.

Door hiernaast op de logo's te klikken ga je naar de instructievideo's horend bij het programma. Hierin wordt onder andere toegelicht waar we tegenaan liepen en hoe we dat opgelost hebben.

 


Recap 360

Recap360 is een verwerkingsprogramma voor foto’s en pointclouds. Met Recap is het mogelijk om 2D  foto’s om te zetten naar 3D foto’s welke in een ander programma weer omgezet kunnen worden naar 3D modellen. Dit wordt ook wel gebruikt voor inmetingen van terreinen, welke dan al het aanzicht van de werkelijkheid heeft. Helaas zijn deze foto-inmetingen niet of moeilijk te vinden. Dit komt omdat deze inmetingen met een drone en een laserscanner gemaakt moeten worden. Dit wordt vaak projectgebonden uitgevoerd door een landmeter.

                Een andere functie van Recap360 is de verwerking van pointcloud gegevens. Recap verwerkt de ingemeten punten, plaatst deze op het coördinatenstelsel en geeft er tevens een hoogte schaal aan in meters. Door deze precisie kan bij het verdere verwerkproces in andere programma’s, zeer nauwkeurig gewerkt worden. Nederland is voor een groot deel ingemeten door middel van een vliegtuig en een pointcloud laserscanner. Deze inmeting kan in Recap duidelijk bestudeerd worden op gebreken of eventuele toevoegingen. In Recap wordt het mogelijk gemaakt om digitaal door je plangebied te lopen en het beeld te veranderen door bijvoorbeeld hoogtes, werkelijke kleuren of gewoon in grijs tinten weer te geven. Het aanpassen van een pointcloud is echter niet mogelijk in Recap, enkel kunnen er punten verwijderd worden.

 

Eigen ervaring

Wij hebben gekozen voor Recap, omdat deze goed samenwerkt met Autodesk Civil 3D. Na onderzoek op internet over de functies hebben we besloten om een pointcloud inmeting te gebruiken en deze in Civil 3D verder uit te werken. Gezien Recap360 geïnstalleerd staat op onze computers leek het ons een logische keuze om voor dit programma te kiezen.

Achteraf is dit een goede keuze gebleken. Het programma is zeer gebruiksvriendelijk en verwerkt de pointcloud goed en nauwkeurig. Ook de samenwerking met autocad was verder geen probleem en verliep soepel.

Aanbeveling

Voor het verwerken en converteren van pointcloud naar bruikbare bestand formaten is Recap360 het geschikte programma. Het programma is zeer gebruiksvriendelijk en verwerkt de data snel en nauwkeurig. Doordat het programma met veel programma’s samenwerkt is Recap360 een ideaal programma voor het verwerken van pointcloud.

Impressie van pointcloud in Recap PRO-Photo

Pointcloud weergave in Recap360


Autocad Civil 3D

Civil 3D is een autodesk programma wat speciaal gemaakt is voor het digitaal uitwerken van civiele constructies en ontwerpen. Het programma bevat veel functies om van een 2D plan een 3D model te genereren. Door speciale functies zoals Corridor en QTO management kunnen makkelijk grondbalansen of andere materialenstaten gegenereerd worden. Met de functie corridor wordt het mogelijk gemaakt om bepaalde profielen langs een alignement te plaatsen. Op deze manier kunnen wegen met alle bijbehorende onderdelen gerealiseerd worden. Deze wegen bevatten data welke weer in hoeveelheidsstaten of dwars- en/of lengteprofielen te verwerken zijn. Bij het aanpassen van de profielen wordt ook het alignement weer aangepast. Zo is alles in Civil 3D met elkaar verbonden en heeft een bepaalde samenhang.

Door het technisch ontwerp een invulling te geven met materialen kan in Civil 3D een redelijk realistisch beeld gecreëerd worden.

Door een pointcloud inmeting om te zetten naar een surface kan de rest van de tekening aan dit surface gekoppeld worden. Zo kunnen lijnen een hoogte aannemen en mee glooien met het landschap. Maar ook de wegen welke gemaakt zijn in Corridor kunnen op deze manier door het landschap snijden of mee glooien.

De keuze voor Civil 3D was na een kort onderzoek snel gemaakt. Omdat ons project veel civiele onderdelen bevat zijn we snel uit gekomen op Civil 3D. Het werken met Civil 3D vergt in het begin redelijk wat tijd, mede omdat er zoveel functies zijn. Op site’s zoals: YouTube, autodesk forum en google zijn veel tutorials te vinden.

 

 

Eigen ervaring

We hebben gemerkt dat Civil 3D moeite heeft met het verwerken van zeer nauwkeurige en grote pointcloud bestanden. Na het inladen van de pointcloud merkten we al snel dat het omzetten van een pointcloud naar een bewerkbare surface veel tijd vroeg. Na deze omzetting bleek ook nog dat het surface niet te bewerken was. Door handmatig hoogtelijnen in te tekenen hebben wij zo het gehele plangebied met de hand in moeten tekenen. Dit vroeg veel tijd en inspanning terwijl wij verwacht hadden dat dit automatisch kon. Eenmaal het gehele plangebied ingetekend te hebben waren de functies in Civil 3D zeer doel reikend.

Het programma werkte vlot en de handige tools versnelde het proces. Echter was er een probleem naarmate de wegen en huizen in getekend werden, ging de snelheid achteruit. Het bestand had inmiddels een grootte welke de computer niet gedraaid kreeg. De vele data en punten zorgde er voor dat het bestand bijna onwerkbaar werd. Het haperen en traag bewegen door het bestand leverde dan ook veel irritaties op tijdens het tekenen. We weten echter niet of dit aan het netwerk, computer of aan het programma ligt.

De functie corridor welke wij allereerst voor ogen hadden bleek niet te werken op de schoolcomputers. Na veel overleg met de ICT-afdeling was het niet mogelijk om binnen de periode van de minor dit veranderd te krijgen. Dit heeft er in geresulteerd dat ook alle wegen, geleiderails, belijning en bijhorende bebording met de hand ingetekend moet worden. Achteraf is dit een tijdrovende klus gebleken. Dit betekent dat alle kantlijnen met de getekend moeten worden met als basis de BGT. 

Surface weergave in 3D wireframe

Surface weergave in 3D shaded

Aanbeveling

Het programma Civil 3D biedt veel mogelijkheden betreffende het intekenen van snelwegen en landschapen. Echter kunnen we concluderen dat het gebruik van een pointcloud op een traject van 11 km niet mogelijk is, met onze werkwijze. De machines krijgen dit gewoon niet gedraaid. Bij een kleiner traject kunnen we Civil 3D zeker aanraden. Dit in combinatie met de functie corridor is het intekenen van een (snel)weg zeker doel reikend. Wordt het plangebied groter dan moet je er vanuit gaan dat je het met de hand in moet tekenen of gebruikt moet maken van een ander programma. Een vergelijkbaar programma wat beter met pointcloud blijkt om te gaan is Infraworks. Verdere bewerking met Infraworks is bij ons niet bekend.


Lumion

Lumion is een render programma wat foto’s, video’s en 360 panorama’s kan maken. In het programma zelf kan dan ook niet getekend worden. De modellen die ingeladen zijn moeten dan ook geheel klaar zijn. Het is wel mogelijk om een model alvast op te werken alvorens deze geheel klaar is. Met de functie “relink” wordt het Lumion bestand gewoon weer bijgewerkt en getekende objecten of veranderdingen doorgevoerd. In Lumion zelf kunnen wel diverse objecten toegevoegd worden uit de standaard bibliotheek welke al aanwezig is in het programma. Door objecten of mensen te laten bewegen wordt een ontwerp levendiger en interessant om naar te kijken.

Lumion werkt samen met veel 3D programma’s, als deze een conversie kunnen maken naar een colladabestand(.DAE) of een vergelijkbaar bestand, kan deze ingeladen worden in Lumion. Doordat Lumion zijn eigen lagen maakt doormiddel van  kleuren en texturen is het “inkleuren” van de modellen vrij eenvoudig, ook het plaatsen van de objecten is zeer gebruiksvriendelijk.

Het maken van filmpjes in Lumion bevat vele functies zoals: dag/nacht, bewegend objecten bewegende camera en nog vele andere effecten. Tijdens het werken wordt er een zelf ingesteld kwaliteitsniveau weergegeven. Als het filmpje gereed is en geëxporteerd kan worden wordt deze definitief gerenderd. Let wel op dat bij een hele hoge renderkwaliteit en een lange afspeelduur het filmpje soms wel 1 dag nodig heeft om te renderen. De rendertijd is echter wel afhankelijk van de rendercomputer.

Na een onderzoek van mogelijke programma’s welke geanimeerde filmpjes kunnen genereren van een 3D model kwamen we al snel uit bij Lumion. Lumion sprak ons zeer aan vanwege de gebruiksvriendelijkheid. Ander programma’s zoals Unity en Unreal engine leken voor onze doeleinde te gecompliceerd en vereiste een groot leertraject voor dat enig beeldmateriaal geproduceerd zou worden.

 

Eigen ervaring

Na een onderzoek van mogelijke programma’s, welke geanimeerde filmpjes kunnen genereren van een 3D model, kwamen we al snel uit bij Lumion. Lumion sprak ons zeer aan vanwege de gebruiksvriendelijkheid. Ander programma’s zoals Unity en Unreal engine leken voor onze doeleinde te gecompliceerd en vereiste een groot leertraject.

Lumion was in de eerste fase van het project zeer bruikbaar en werkte snel. In deze fase hebben we enkel objecten en modellen ingeladen. Dit werkte simpel en snel de autocad modellen waren makkelijk te re-linken en in te voegen. Ook het toekennen van texturen ging snel, het eenduidig werken in lagen in autocad was hier dan ook het resultaat van. Zelfs bij het re-linken bleven de texturen bestaan.

In de tweede fase begon lumion gebreken te vertonen. Zodra dat we objecten gingen animeren in het ‘movie’ tabblad, werd lumion zeer traag en bijna onwerkbaar. Het bekijken van de film alvorens het renderen was dan ook niet mogelijk. Waarbij een filmpje van 5 minuten een rendertijd had van ongeveer 40 uur was dit een groot min punt.

Na het maken van deze scenes en toevoegen van animaties werd lumion ook onwerkbaar in de  ‘build modus’. In deze modus hebben we vaak een aantal mogelijkheden gemist zoals; undo, mogelijkheid tot meten, bochten maken tijdens het plaatsen van meerder objecten, autosave en gebruikersbibliotheek.

Impressie renderbeeld Lumion

Impressie rendervideo Lumion

Aanbeveling

We kunnen concluderen dat lumion een render programma is wat zeer gebruiksvriendelijk en je leert er snel mee omgaan. Voor het optimale gebruik van het programma werkt vooral voor projecten van een kleine schaal. De 11 km snelwegtraject dat door ons gemaakt is, was voor ons grafisch vermogen van de computer eigenlijk te groot. Heeft u een klein tot middel groot project, dan is lumion zeker een geschikt programma om het plan verder mee te renderen. De fotorealistische beelden in combinatie met de standaard bibliotheek maakt lumion een prima renderprogramma. Op het filmpje hierboven van lumion, is te zien hoe de kwaliteit in combinatie met renderfuncties een fotorealistisch beeld oplevert in lumion.


Maak jouw eigen website met JouwWeb